Corals filials
Amb els anys, la Coral Universitat de les Illes Balears ha aconseguit bastir tot un edifici coral que es fonamenta en tres pilars bàsics:
- formació: s’ha promogut un vertader centre de cant coral, amb deu corals filials;
- investigació: s’han esmerçat mitjans per a les activitats de recerca i promoció del patrimoni musical illenc i contemporani; i, finalment,
- divulgació: s’ha donat a conèixer el gran repertori simfonicocoral a la societat de les Illes.
La vessant pedagògica i d’inversió per crear un planter de música coral on els seus membres obtenguin una elemental formació ha estat una de les prioritats de la Coral. Per això, des d’aquells inicis, amb una trentena d’entusiastes veus joves, fins avui, la Coral Universitat de les Illes Balears i les seves corals filials arrepleguen unes quatre-centes veus de totes les edats —des dels 5 anys fins als 80— i de totes les condicions, estudis i professions.
Corals Infantils de Joventuts Musicals de Palma
Trajectòria
La Coral Infantil de Joventuts Musicals de Palma apareix en el panorama illenc el mes d’octubre de 1985 gràcies a la fundació, un any abans, de la Coral Juvenil de Joventuts Musicals de Palma. Començà essent una sola agrupació, però actualment està estructurada en tres corals infantils —Cincset, Vuitdeu i Onzequinze. La pianista és Maria Antònia Gomis.
Les corals infantils són el primer graó de la piràmide de les corals filials de la Coral Universitat de les Illes Balears. El repertori que interpreten és majoritàriament música popular i tradicional de les Illes Balears, de Catalunya i d’arreu del món i dels compositors actuals. Al llarg dels anys han estrenat obres de F. Crespí, B. Bibiloni, E. Carrasco, D. Azurza, M. Brunet, I. Piera, J. Martorell, C. Reda o J. Domènech, entre d'altres.
Freqüentment realitzen intercanvis amb altres corals i agrupacions instrumentals de característiques similars, la qual cosa els ha dut a Igualada, La Sènia, Lleida, Barcelona, Sant Sadurní d’Anoia, Eivissa, Ciutadella i a molts de pobles de Mallorca.
Han participat a les Trobades de Corals Infantils de Mallorca i el mes de maig de 2002 participaren en la XXXV Trobada de Corals Infantils de Catalunya. Han actuat en directe a TV3 al lliurament dels premis de l’Obra Cultural Balear; a l’encesa de llums de Nadal amb la Banda Municipal de Música de Palma; amb l’Orquestra Simfònica de Balears… En la seva vessant més solidària han participat en la Marató de TV3 (desembre de 2003) i en concerts a benefici de la Fundació Campaner, Caritas, Aspanob… La Coral Onzequinze (i en aquella ocasió preparada per Pilar Riera) participà en la interpretació del War Requiem de B. Britten a l’Auditòrium de Palma, juntament amb l’Orquestra Simfònica de Balears, la Coral i l’Orfeó Universitat de les Illes Balears, sota la batuta del mestre Víctor Pablo Pérez; i de la Tercera Simfonia de G. Mahler.
Directors
- Quatreset: Irene Gili i Miquel Àngel Rigo
- Vuitdeu: Joan Llobera
- Onzequinze: César Reda
Destinataris
- Quatreset: nins i nines nascuts els anys 2017, 2018, 2019 i 2020
- Vuitdeu: nins i nines nascuts els anys 2014, 2015 i 2016
- Onzequinze: nins i nines nascuts els anys 2009, 2010, 2011, 2012 i 2013
Preinscripcions
Matrícula
Preu de tot el curs: 130 €, en cas de germans s'aplica un descompte a partir del segon germà (Per a informació dels tràmits de matrícula per al curs 2024-25, telefonau al 971 17 24 37, de dilluns a divendres de 9 a 14 h, o escriviu un correu electrònic a raquel.torres@uib.es)
Proves d'accés
No és necessària cap prova per accedir-hi, però cal que prèviament telefoneu al 971 17 24 37, de 9 a 14 h (el mes d'agost està tancat per vacances), o escriviu a <raquel.torres@uib.es>, per informar-vos de com és el procediment d’accés.
Assajos
- Quatreset: els divendres de 17.30 a 18.30 hores.
- Vuitdeu: els divendres de 17.30 a 19 hores.
- Onzequinze: els divendres de 17.30 a 19 hores.
Inici: totes les Corals Infantils: divendres 20 de setembre de 2024
Lloc: edifici Sa Riera (c/ Miquel dels Sants Oliver, 2. Palma).
Convalidació al Conservatori Professional de Música i Dansa de les Illes Balears
La nova resolució per a la convalidació de l’assignatura de cor als ensenyaments elementals musicals del Conservatori Professional de Música i Dansa de les Illes Balears per a cantaires que formin part d’una coral infantil o juvenil de reconegut prestigi beneficia els cantaires de les Corals Infantils i de la Coral Juvenil de Joventuts Musicals de Palma, que estiguin matriculats a 3r o 4t curs dels ensenyaments elementals de música d’algun conservatori professional de música i dansa de les Illes Balears.
Per a més informació, escriviu un correu electrònic a <raquel.torres@uib.es>.
Coral Juvenil de Joventuts Musicals de Palma
Trajectòria
Fundada l'any 1984 per Fernando Marina i Concepció Oliver, l’agrupació estava formada per veus mixtes de 14 a 19 anys fins al 1995 quan passa a ser un cor integrat per veus blanques. No obstant això, des del curs 2009-2010 recupera les veus masculines i actualment està formada per veus mixtes de 16 a 20 anys. Concepció Oliver Roca ha cedit la batuta a Santiago Francia, que n’és el director des del curs 2016-2017. La seva finalitat primordial és la divulgació de la música, especialment el cant coral entre els joves.
Ha actuat a Mallorca en diversos festivals, entre els quals destacam el Festival de Primavera de Campanet, el Festival de Banyalbufar, les Serenates d’Estiu de Son Servera i les XXII Serenates d’Estiu de Palma al Castell de Bellver, amb l’Orquestra Simfònica de Balears Ciutat de Palma. Ha actuat a Catalunya, Madrid, Salamanca (representant la comunitat autònoma de les Illes Balears a l’Encontre Nacional de Polifonia Juvenil), Estrasburg (convidada per participar en el II Festival Europeu de la Joventut) i Alacant. En 2008 i 2016 va fer dos concerts a Santiago de Compostel·la i A Coruña, convidada pels Coros de la Orquesta Sinfónica de Galicia; l’any 2017 va oferir un concert de musicals al Teatre Ireneu Segarra.
El seu repertori habitual abraça obres de caràcter popular, polifonia religiosa, obres amb acompanyament pianístic (Bibiloni, Oltra, Guridi…), música de jazz, obres simfonicocorals de Vivaldi, Haydn, Pergolesi, Mozart, Bach, Brotons, Holst, Genzmer, i R. V. Williams, amb la col·laboració de l’Orquestra Simfònica de Balears Ciutat de Palma, la Jove Acadèmia Instrumental, l’Orquestra de Cambra Illa de Menorca, la Capella Acadèmica de Barcelona, l’Orfeó Català, l’Orquestra Nacional de Cambra d’Andorra i The English Concert. Ha participat en l’enregistrament dels discs compactes Ara que és Nadal i Com rebrots d’olivera, distribuïts per Ona Digital.
La Coral ha estat dirigida per Mireia Barrera, David Beavan, Salvador Brotons, Manel Cabero, Joan Company, Fernando Marina, Trevor Pinnock, José Antonio Sáinz i Josep Vila.
Director
Santiago Francia, director de la Coral Infantil Onzequinze i de la Coral Juvenil de Joventuts Musicals de Palma. Pedagog musical, cantant i director de cors des de 1989. Dirigí les Corals Infantils de Joventuts Musicals de Palma de 1990 a 1995. Pertany al grup vocal Cap Pela des de 1994, amb el qual ha guanyat diversos premis musicals. És professor de llenguatge musical i cor al Conservatori Municipal de Palma. Cantaire i cap de corda de la Coral Universitat de les Illes Balears.
Destinataris
Veus mixtes de 16 a 20 anys. Cal fer una prova d'accés.
Matrícula
Preu de tot el curs: 60 € (Per a informació dels tràmits de matrícula per al curs 2024-25, telefonau al 971 17 24 37, de dilluns a divendres de 9 a 14 h, o escriviu un correu electrònic a raquel.torres@uib.es)
Proves d'accés
Curs 2024-25: els divendres dels mesos de setembre (a partir de dia 13) i octubre. Cal que demaneu cita prèvia al telèfon 971 17 24 37, de 9 a 14 h (el mes d’agost està tancat per vacances), o en el correu electrònic <raquel.torres@uib.es>.
S’atorguen crèdits ECTS.
Assajos
Els divendres de 16 a 18 h. Inclou formació vocal.
Inici: divendres 20 de setembre de 2024.
Lloc: edifici Sa Riera (c/ Miquel dels Sants Oliver, 2. Palma).
Convalidació al Conservatori Professional de Música i Dansa de les Illes Balears
La nova resolució per a la convalidació de l’assignatura de cor als ensenyaments elementals musicals del Conservatori Professional de Música i Dansa de les Illes Balears per a cantaires que formin part d’una coral infantil o juvenil de reconegut prestigi beneficia els cantaires de les Corals Infantils i de la Coral Juvenil de Joventuts Musicals de Palma, que estiguin matriculats a 3r o 4t curs dels ensenyaments elementals de música d’algun conservatori professional de música i dansa de les Illes Balears.
Per a més informació, escriviu un correu electrònic a <raquel.torres@uib.es>.
Cor de Pares i Mares de la UIB
Trajectòria
El Cor de Pares i Mares de la UIB forma part de les corals filials de la Coral Universitat de les Illes Balears (Coral UIB): Corals Infantils de Joventuts Musicals de Palma, Cor de Pares i Mares de la UIB, Coral Juvenil de Joventuts Musicals de Palma, Orfeó Universitat de les Illes Balears, Cor de Mestres Cantaires de la UIB, Cor de Majors de la UIB, Cor de Dones de la UIB i Poema Harmònic.
La seva finalitat és compartir l’afició al cant coral amb els seus fills i les seves filles i descobrir o practicar l’activitat vocal i coral amb el màxim gaudi possible.
Sorgeix a iniciativa dels mateixos pares i mares dels cantaires de les Corals Infantils de Joventuts Musicals el mes d’octubre de 2004, sota la direcció de Maria Antònia Riera i debutà el mes de desembre en el tradicional Concert de Nadal de la Universitat de les Illes Balears a l’Auditòrium de Palma.
Interpreta peces molt diverses i d’estils tan diferents com són la música religiosa de compositors dels segles XV o XIX fins a arranjaments corals de música moderna, de coneguts musicals o de temes reconeguts de cantautors espanyols del segle XX.
L’any 2005 Pere Bonet en va assumir la direcció i des del curs 2012-2013 n’és el director Pep Matas.
Director
Pep Matas és titulat de Grau Superior de Piano pel Conservatori Superior de València. Va ser director de la Coral del Col·legi Sant Agustín de Palma durant 15 anys. Actualment, a més de director del Cor de Pares i Mares de la UIB, és membre i cap de corda del baixos de la Coral UIB.
Destinataris
Pares i mares dels cantaires de les Corals Infantils i de la Coral Juvenil. Cal fer prova d'accés.
Matrícula
Proves d'accés
Curs 2024-25: els divendres de setembre a partir de dia 13. Cal que demaneu cita prèvia al telèfon 971 17 24 37, de 9 a 14 h (el mes d’agost està tancat per vacances), o en el correu electrònic <raquel.torres@uib.es>.
Consisteix en una prova de classificació vocal.
Assajos
Els divendres lectius de les 17.30 a les 19 hores.
Inici: divendres 6 de setembre de 2024.
Lloc: edifici Sa Riera (c/ Miquel dels Sants Oliver, 2. Palma).
Cor de Mestres Cantaires de la UIB
Trajectòria
El Cor de Mestres Cantaires fou fundat per Joan Company l’any acadèmic 1999-2000. N’han estat directors Josep Alarcón, Maria Antònia Gomis, Irina Capriles, Pilar Riera i Santiago Francia. Actualment, Antoni Salvà n’és el director titular.
Aquest cor va sorgir atesa la demanda d’un gran grup de mestres i professors de formar un fòrum de trobada i d’intercanvis d’experiències pedagogicomusicals i, a més, de millorar-ne la formació vocal i coral.
Va debutar el desembre de 1999 en el tradicional Concert de Nadal de la Universitat de les Illes Balears a l’Auditòrium de Palma. Des de llavors ha continuat realitzant actuacions públiques en diferents poblacions de l’illa de Mallorca: Consell, Cala Rajada, Auditori d’Alcúdia, Sóller, Port de Pollença, Auditori Municipal de Felanitx, Binissalem, el Toro (Calvià); a diferents esglésies i teatres de Palma; i a Menorca: església de Sant Bartomeu de Ferreries. Fora de les illes ha actuat a Eivissa, Barcelona, La Sénia (Tarragona) i a l’Alguer-Sardenya (Itàlia).
Ha participat en el projecte del Messies participatiu, organitzat per la Caixa; ha actuat en el I i II Festival Coral de Primavera; en la XVII edició dels Concerts a Banyalbufar; ha col·laborat amb la Coral Universitat de les Illes Balears en l’estrena de la Processó dels Profetes d’Antoni Martorell, a la Seu de Palma. Ha col·laborat en diverses ocasions amb el grup instrumental Polissonia. Cal destacar la intepretació que va fer de Missa per la pau de K. Jenkins, juntament amb la Coral Juvenil de Joventuts Musicals de Palma, l’Orfeó Universitat de les Illes Balears i l’Orquestra del Conservatori Professional de les Illes Balears, dirigits per Fernando Marina, a l’Auditòrium de Sa Màniga (Cala Millor), al claustre de Sant Francesc a Muro i al Castell de Bellver a Palma. També ha col·laborat en els projectes d’obres conjuntes amb altres cors de Mallorca organitzats per l’Obra Social “la Caixa” en la interpretació de la Passió segons sant Joan, el Messies de G. F. Haendel, i la Missa de la Coronació de W. A. Mozart. El curs passat interpretà A Little Jazz Mass de Bob Chilcott al Centre Artesà Tradicionàrius de Barcelona, junt amb el Cor La Fontana.
Director
Antoni Puigserver
Destinataris
Mestres i professors de qualsevol especialitat. No es necessiten coneixements musicals, però es valoraran, així com l’experiència en cant coral. Cal fer una prova d'accés.
Matrícula
Preu de tot el curs: 80 € (Tràmits de matrícula per al curs 2024-25, en preparació).
Proves d'accés
Curs 2024-25: els dilluns de setembre a partir de dia 9. Cal que demaneu cita prèvia al telèfon 971 17 24 37, de 9 a 14 h (el mes d’agost està tancat per vacances), o en el correu electrònic <raquel.torres@uib.es>.
Consisteix en una prova de lectura musical, vocal i auditiva. S’atorguen crèdits ECTS.
Assajos
Els dilluns lectius de les 18 a les 20 hores
Inici: dilluns 9 de setembre de 2024
Lloc: edifici Sa Riera (c/ Miquel dels Sants Oliver, 2. Palma)
Cor de Dones de la UIB
Trajectòria
És un grup creat durant l’any acadèmic 2016-17 en el si de les corals filials de la Coral Universitat de les Illes Balears, a proposta de la cantaire de la Coral UIB Lidia Fernández, que n’és la directora titular.
És la darrera formació vocal que s’hi ha incorporat a les corals filials de la Coral Universitat de les Illes Balears (Coral UIB).
Abraça veus femenines, la majoria de les quals canta a altres agrupacions de la família coral, i d’altres han tengut vinculació amb les corals de la UIB. El treball vocal i la divulgació de nous repertoris a veus blanques són els principals objectius de la novella agrupació.
Directora
Lidia Fernández Redondo, directora de la Coral Infantil Cincset de Joventuts Musicals de Palma i del Cor de Dones de la UIB. Mestra especialista de música. Títol superior de Cant. Formació en Pedagogia Musical i Direcció Coral. Cantaire i preparadora vocal de la Coral Universitat de les Illes Balears.
Destinataris
Dones a partir de 18 anys amb coneixements de lectura musical i de cant de nivell mitjà-superior i amb experiència coral. Cal fer una prova d'accés.
Matrícula
Preu de tot el curs: 80 € (Tràmits de matrícula per al curs 2024-25, en preparació).
Proves d'accés
Curs 2024-25: 11, 18 i 25 de setembre. Cal que demaneu cita prèvia al telèfon 971 17 24 37, de 9 a 14 h (el mes d’agost està tancat per vacances), o en el correu electrònic <raquel.torres@uib.es>.
Consisteix en un prova vocal i de llenguatge musical. S’atorguen crèdits ECTS.
Assajos
Els dimecres de les 19 a les 21 h.
Inici: dimecres 4 de setembre de 2024.
Lloc: edifici Sa Riera (c/ Miquel dels Sants Oliver, 2. Palma).
Cor de Majors de la UIB
Trajectòria
El Cor de Majors de la Universitat de les Illes Balears (UIB) començà la seva trajectòria l’octubre de 2010 per iniciativa de Joan Company, director de la Coral Universitat de les Illes Balears, arran d’una experiència coral anterior amb gent gran (dirigida per Irina Capriles).
El col·lectiu està format per més de cinquanta cantaires a partir de 60 anys, amb l’objectiu de gaudir del sentit auditiu, el gust per la música i la seva percepció artística, així com les relacions interpersonals i socials entre els seus membres i el seu entorn.
El desembre de 2010 va actuar a l’Auditòrium de Palma en el tradicional concert de Nadal de la família coral de la UIB. A partir d’aquí el Cor de Majors de la UIB ha ofert un grapat de concerts arreu de l’illa de Mallorca. Manté una activa programació artística i concertística. Cal destacar que ha participat, juntament amb altres corals i bandes de música de l’illa, en les nombroses vegades que s’ha interpretat durant l’any 2016 i 2017 la Missa gospel de Jacob de Hann. Pilar Noguera n’és la directora.
Directora
Pilar Noguera, titulada de grau professional de cant i elemental de piano pel Conservatori Professional de Música de les Illes Balears. Va estudiar pedagogia musical segons el Mètode Ireneu Segarra i ha estat cantaire de la Coral UIB.
Destinataris
Persones a partir de 60 anys. Cal fer una prova d'accés.
Matrícula
Preu de tot el curs: 80 € (Tràmits de matrícula per al curs 2024-25, en preparació)
Proves d'accés
Curs 2024-25: 20 de setembre. Cal que demaneu cita prèvia al telèfon 971 17 24 37, de 9 a 14 h (el mes d’agost està tancat per vacances), o en el correu electrònic <raquel.torres@uib.es>.
Consisteix en una prova vocal, rítmica i auditiva. S’atorguen crèdits ECTS.
Assajos
Els divendres d’11.30 a 13 hores.
Inici: divendres 27 de setembre de 2024.
Lloc: edifici Sa Riera (c/ Miquel dels Sants Oliver, 2. Palma).
Orfeó Universitat de les Illes Balears
Trajectòria
L’Orfeó Universitat de les Illes Balears fou creat durant el curs 1995-96 per Joan Company i Concepció Oliver Roca, que n’és la directora titular des de la fundació del cor.
Al llarg d’aquests anys, l’Orfeó ha interpretat un repertori variat de composicions corals que abracen estils, períodes i procedències geogràfiques diferents: des de música popular de les Balears i d’arreu del món, fins a música religiosa de tots els temps. Entre el repertori simfonicocoral, interpretat conjuntament amb la Coral UIB, cal destacar: Simfonia núm. 2 (Lobgesang) de Mendelssohn, Stabat mater de Dvorák A song of thanksgiving de R. V. Williams, Mirror of perfection de R.Blackford, Glòria d’A. Vivaldi, Simfonia dels salms d’I. Stravinski, Passió segons Sant Marc de J. S. Bach, odes i misses de Haendel, Mozart, Haydn, etc. així com les estrenes de La processó dels profetes i Cantico delle criature d’A. Martorell, Cantata acadèmica de J. Valent amb motiu del 30è aniversari de la Universitat de les Illes Balears; juntament amb la Coral Universitat de les Illes Balears, la Coral Infantil Onzetretze de Joventuts Musicals de Palma i l’Orquestra Simfònica de Balears Ciutat de Palma (OSB) interpretà el War Requiem de B. Britten, sota la direcció del mestre Víctor Pablo Pérez, en la temporada de concerts de l’OSB a l’Auditòrium de Palma; així com la participació en els projectes d’obres conjuntes amb altres cors de Mallorca organitzats per l’Obra Social “la Caixa” en la interpretació del Messies de G. F. Haendel, la Passió segons Sant Joan de J. S. Bach i la Missa de la Coronació de W. A. Mozart.
Cal destacar la intepretació que va fer de Missa per la pau de K. Jenkins, juntament amb la Coral Juvenil de Joventuts Musicals de Palma, el Cor de Mestres Cantaires de la UIB i l’Orquestra del Conservatori Professional de les Illes Balears, dirigits per Fernando Marina, a l’Auditòrium de Sa Màniga (Cala Millor), al claustre de Sant Francesc a Muro i al Castell de Bellver a Palma; així com la col·laboració amb el grup Ben Trempats i el Cor de Pares i Mares de la UIB en diversos concerts d’havaneres a Mallorca i Menorca; i amb els Blavets de Lluc i el Cor Infantil Ágora Portals Mass of the Children de J. Rutter, sota la direcció de Joan Company.
Ha col·laborat amb l’Orquestra Simfònica de Balears Ciutat de Palma, la Camerata Sa Nostra, la Camerata Instrumental de la UIB… —sota la direcció de S. Brotons, E. Colomer, J. Company, F. P. Decker, F. Marina, O. Tardy…— i ha participat en festivals o cicles musicals de Mallorca (Setmana Santa a Mallorca, Festes del Corpus a Palma, Festival de Música de Bunyola, Festival de Música de Banyalbufar, Festival Música Mallorca, Festival Coral de Primavera, tradicional concert del Torrent de Pareis, etc.) i de la Península (Alcalá de Henares i Sigüenza, amb motiu del I Encontre de Corals Universitàries; Valladolid amb motiu del VII Encontre Internacional de Cors organitzat per la Universitat de Valladolid); i fora d’Espanya, com a Berlín.
Directora
Concepció Oliver, títol de piano pel Conservatori Superior de Música de València, amb estudis d’harmonia, contrapunt, direcció coral, pedagogia musical i història de la música. És directora fundadora de l’Orfeó UIB i de la Coral Juvenil de Joventuts Musicals de Palma, de la qual és presidenta des de 1977. A més, és membre de la Coral UIB i cap de corda de les sopranos.
Destinataris
Majors de 18 anys. Es necessiten uns coneixements mínims de música i/o experiència coral. Cal fer prova d'accés.
Matrícula
Preu de tot el curs: 80 € (Tràmits de matrícula per al curs 2024-25, en preparació).
Proves d'accés
Curs 2024-25: els dimarts i dijous del mes de setembre a partir de dia 10. Cal que demaneu cita prèvia al telèfon 971 17 24 37, de 9 a 14 h (el mes d’agost està tancat per vacances), o en el correu electrònic <raquel.torres@uib.es>.
Consisteix en una prova vocal, rítmica i auditiva. S’atorguen crèdits ECTS.
Assajos
Els dimarts i els dijous lectius, de les 18.15 a les 20 hores.
Inici: dimarts 3 de setembre de 2024.
Lloc: edifici Sa Riera (c/ Miquel dels Sants Oliver, 2. Palma).