Coral Universitat de les Illes Balears

Trajectòria

 -Fundada fa 47 anys per Joan Company i un grup d’estudiants i professors de la nostra universitat, s’ha convertit en un exponent important de la música de les Illes Balears i en un referent coral clar en l’àmbit estatal.

La Coral ha actuat en els principals teatres i auditoris d’Espanya (Barcelona, Madrid, València, Sevilla, Granada, Oviedo, la Corunya, Santa Cruz de Tenerife, Cuenca, Santiago…) i ha fet gires per Amèrica (Nova York i Washington) i Europa (Alemanya, Anglaterra, Àustria, Bèlgica, França, Grècia, Hongria, Itàlia, Polònia, República Txeca, Suècia, Suïssa…).  Actualment, Núria Cunillera n’és la directora titular.

Amb la presència disciplinada i desinteressada de centenars de cantaires ha pogut assolir un repertori d’un milenar d’obres de tot el camp de la literatura coral universal, des del cant gregorià fins a la música contemporània: obres de compositors de les Illes Balears, música a capella de totes les èpoques i grans obres del repertori simfonicocoral (Passió segons sant Joan, Passió segons sant Mateu i Passió segons sant Marc de Bach; El Messies de Händel; La creació de Haydn; El pessebre de Casals; Stabat Mater de Dvorák i de Rossini; Atlàntida de Falla; Lobgesang, Die Walpurgisnacht, Elies… de Mendelssohn; Ivan el Terrible de Prokófiev; els rèquiems de Britten, Mozart, Brahms, Verdi, Fauré i Duruflé; Novena Simfonia de Beethoven; la segona i la tercera simfonia de Mahler; A Sea Symphony de R .V. Williams; Simfonia dels Salms de Stravinsky; Chichester Psalms de Bernstein; la primera audició a Espanya de Das Liebesmahl der Apostel de R. Wagner i misses de Bach (Missa en si menor), Haydn, Mozart, Schubert, Bruckner, Bonet, etc.).

La Coral ha col·laborat amb directors i cantants de renom (F. P. Decker, S. Mas, Víctor Pablo, C. Kalmar, T. Pinnock, N. Santi, K. Penderecki, P. Mielgo, Joan Pons, Maria Bayo, Teresa Berganza, Josep Carreras, Thomas Quasthoff…) i ha treballat amb les principals orquestres d’Espanya (Orquesta Sinfónica de Galicia, Orquestra Ciutat de Barcelona i Nacional de Catalunya, Real Orquesta Sinfónica de Sevilla, Joven Orquesta Nacional de España, Orquesta Sinfónica de Tenerife, Orquesta Ciudad de Granada, etc.) i d’Europa (The English Concert, I Fiamminghi, Camerata Anxanum, Orpheon Consort de Viena, etc.) i, especialment, amb l’Orquestra Simfònica Illes Balears, amb la qual actua amb molta freqüència cada temporada.

Ha estat guardonada a concursos corals de Tolosa, Atenes etc. i convidada a festivals de música importants (Europalia 8 de Bèlgica; Expo 1992 de Sevilla; X Festival Mozart de Madrid; XX Festival de Música Antiga de Barcelona; Festival Chopin d’Àustria, República Txeca i Polònia; Festival de Primavera de Budapest; 46 Semana de Música Religiosa de Cuenca; Festival Pau Casals de Prada; Semaines Musicales de Quimper, a França; 67è Festival de Joves Artistes de Bayreuth, a Alemanya). Ha rebut, entre d’altres, la menció al Premi Bartomeu Oliver de l’Obra Cultural Balear (1991), el Premio Importante de Diario de Mallorca (abril, 1999), el Premi Ramon Llull de les Arts del Govern de les Illes Balears (2002), Populars 2013 de la COPE, l’escut de la Ciutat de l’Ajuntament de Palma (2018) i la Medalla d’Honor del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears (2018).

La Coral Universitat de les Illes Balears (fundada el curs 1976-77) ha aconseguit bastir tot un edifici coral que es fonamenta en tres pilars bàsics: a) formació: s’ha promogut un vertader centre de cant coral, amb deu corals filials; b) investigació: s’han esmerçat mitjans per a les activitats de recerca i promoció del patrimoni musical illenc i contemporani; i, finalment, c) divulgació: ha donat a conèixer el gran repertori simfonicocoral a la societat de les Illes Balears.

Directora

 -Núria Cunillera Salas va estudiar direcció de cor i d’orquestra a la Hochschule für Musik Karlsruhe (Alemanya). Prèviament, va obtenir el títol superior de cant amb Enriqueta Tarrés a Barcelona, així com el títol superior de solfeig i el títol professional de piano al Conservatori de Vila-Seca. Durant el curs 2021-22, va obtenir la titulació de Màster en Investigació Musical a la VIU (Universitat Internacional de València).

Actualment, treballa de manera habitual com a directora, professora de cant, tècnica vocal i arranjadora. Ha col·laborat amb diversos grups i orquestres, incloent-hi els nins cantors Aurelius Sängerknaben Calw, les nines cantores Mädchenkantorei Rottenburg, l’orquestra especialitzada en música antiga Concerto Köln, i els ensembles de música contemporània Klangforum Heidelberg i Ensemble Aisthesis. També ha actuat com a soprano amb el cor professional Orpheus Vokalensemble, amb el qual ha enregistrat diversos CD sota la direcció de directors com Gunnar Eriksson, Gary Graden o Florian Helgath.

En el camp de la direcció coral, ha rebut consells de mestres destacats com Frieder Bernius, Simon Halsey o Silvain Cambreling, entre d’altres. La seva activitat com a directora convidada l’ha portat a diversos països d’Europa i Àsia. Destaca com a directora i fundadora del cor femení de cambra Vox Pulchra, amb el qual ha guanyat diversos premis.

De 2008 a 2023, ha estat docent a la Universitat de Música de Karlsruhe, on ha impartit classes de música vocal posterior a 1945 i, els últims anys, ha ensenyat anàlisi musical, educació de l’oïda i contrapunt. Del 2019 al 2021, va ser docent convidada a la Universitat de Música de Trossingen. També va ser la docent responsable de la música vocal a la Landesakademie für musizierende Jugend en Baden-Württemberg, institució amb la qual ha col·laborat des de 2007. Alguns dels seus arranjaments han estat publicats per les editorials Carus Verlag i Ficta. A partir de setembre de 2023, és la directora de la Coral de la Universitat de les Illes Balears.

Repertori

Al llarg d’aquests 40 anys, i gràcies a la presència disciplinada i desinteressada de centenars de cantaires, la Coral Universitat de les Illes Balears hem pogut assolir un repertori d’unes set-centes obres que abraça tot el camp de la literatura coral universal: des del cant gregorià fins a la música contemporània, obres de compositors de les Illes Balears, música a capella de totes les èpoques, i grans obres del repertori simfonicocoral (Passió segons Sant Joan, Passió segons Sant Mateu i Passió segons Sant Marc de Bach, El Messies de Händel, La creació de Haydn, El pessebre de Casals, Stabat Mater de Dvorak i Rossini, Atlàntida de Falla, Lobgesang, Die Walpurgisnacht… de Mendelssohn, Ivan el Terrible de Prokofiev, els rèquiems de Britten, Mozart, Brahms, Verdi, Fauré i Duruflé, la Novena simfonia de Beetthoven, la Segona simfonia de Mahler, A Sea Symphony de R.V.Williams, Simfonia dels salms d’Stranvinsky, Chichester psalms de Bernstein i misses de Haydn, Mozart, Schubert, Bruckner, Bonet, etc.).

Tot aquest repertori, interpretat sota la direcció i/o col·laboració de directors i cantants de renom: Edmon Colomer, Franz P. Decker, Salvador Mas, Víctor Pablo, Trevor Pinnock, Nello Santi, Krzysztof Penderecki, Maria Bayo, Teresa Berganza, Josep Carreras, Joan Pons, Thomas Quasthoff… i amb les principals orquestres d’Espanya i d’algunes europees.

Obres simfonicocorals

Obres amb o sense acompanyament instrumental (selecció)

Obres per a cor i piano (selecció)

Obres per a cor i orgue (selecció)

Obres d'autors de les Illes Balears

Destinataris

Majors de 18 anys amb coneixements de lectura musical i de cant de nivell mitjà-superior i/o amb experiència coral. Cal fer prova d'accés.

Matrícula

Activitat gratuïta, però cal inscripció (tràmit de matrícula per al curs 2024-25 en preparació).

Proves d'accés

Curs 2024-25: els dimarts i els dijous a partir de dia 10 de setembre. Cal que demaneu cita prèvia al telèfon 971 17 24 37, de 9 a 14 h (el mes d’agost està tancat per vacances), o en el correu electrònic <raquel.torres@uib.es>.

Consisteix en una prova vocal i de llenguatge musical; interpretació d’una obra (oratori, òpera, lied…). Formació vocal. S’atorguen crèdits ECTS.

Assajos

Els dimarts i els dijous lectius, de les 20 a les 22 hores 

Inici: dimarts 10 de setembre de 2024.

Lloc: edifici Sa Riera (c/ Miquel dels Sants Oliver, 2. Palma).